Hvad er sølv?

Sølv betragtes som et sjældent metal, og det findes i trådlignende form over et andet mineral.

Sølvsmykker

Sølv er et blødt, hvidt ædelmetal, der ikke er så sjældent som guld. Det er også et meget smedeligt metal, der er nemt at arbejde med og et af de første metaller, som mennesker begyndte at bruge.

Det kan bearbejdes til plader, der er så tynde, at lyset skinner igennem det. Det kan også trækkes på en tråd, der er tyndere end et menneskehår.

 

Sølvring

Hvor udvindes sølv?

Sølv udvindes i Canada, Norge, Mexico, Chile, Australien, Colorado og andre steder.

De største mængder kommer fra Aspen, Colorado, men den største producent, når vi taler mængde, er Guanajuato-minen i Mexico.

Sølv har den højeste termiske evne og den bedste ledeevne af alle metaller. I modsætning til guld, kan det opløses i nitratsyre, og det korroderer med tiden, når det udsættes for miljømæssige påvirkninger, så som ozon eller svovlbrinte.

Sølv som metal har unikke antibakterielle egenskaber. Sundhedsindustrien bruger sølv i mange produkter. Det er også meget udbredt i sølv smykker, mønter, spejle, dekorationer og ledende maling.

Dengang, da mønter blev slået i ædelmetaller, gjorde stort set alle lande brug af sølv i en vis udstrækning. Brugen af sølv i mønter kan spores helt tilbage til 700 f.kr. Den romerske hær blev betalt i sølv.

I dag bruger USA og visse andre lande stadigvæk sølv i deres penge.

 

Fakta om sølv

Intet andet metal har samme ledeegenskaber eller antibakterielle og smedelige karakteristika som sølv, hvilket gør det meget attraktivt for videnskaben.

Navnets oprindelse: Fra det oldengelske ord seolfor (sølv)

Symbolsk oprindelse: Fra det latinske ord argentum (sølv)

Udvindes fra: årer (argentit m.m.)

Læs mange flere interessante oplysninger om sølv, på Wikipedia.

Sølv smykker Vedhæng i sølv Sølv øreringe